Czy mniej węglowodanów w diecie to może być rozwiązanie kulinarne bardzo dobre dla naszego zdrowia? Oczywiście, że tak. Należy jednak wcześniej skonsultować takie decyzje gastronomiczne z naszym lekarzem. Do tego powinniśmy regularnie chodzić do dobrego gabinetu dietetycznego. Zawsze takich specjalistów potrzebujemy, którzy wskażą nam dietę low carb w ramach cateringu lub polecą jakieś dobre przepisy. Okazuje się, że coraz częściej korzystamy z zewnętrznych firm, bo po prostu będzie to wygodniejsze.

Kalorie w nowej diecie

Oczywiście, zanim przestawimy się już na dietę, która zmniejsza ilość węglowodanów, powinniśmy sprawdzić, czy nie potrzebujemy większej ilości kalorii. Od tego mamy kalkulatory dietetyczne. Wtedy można wskazać codzienne zapotrzebowanie na kalorie w naszym organizmie. Jeżeli chcemy utrzymać odpowiednią wagę, to powinniśmy się trzymać takich wskazań. Najprostszą metodą jest stosowanie kilku posiłków dziennie, które nie będą zbyt obfite tak, aby trawienie było optymalne.

Optymalizacja diety

Okazuje się też, że wyeliminowanie węglowodanów wcale nie musi być dotkliwe także z punktu widzenia walorów smakowych. Jest wiele interesujących dań oferowanych w ramach diety low carb i cateringu. Wówczas można położyć nacisk na dania mięsne i oczywiście roślinne. Istotnym składnikiem zawsze bez względu na to, jaką dietę zdrowotną wybieramy, będzie duża ilość warzyw zielonych. One zawierają przeciwutleniacze, które są polecone w przypadku każdej choroby, a także osób zdrowych, które dbają o kondycję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *